Що буде з водою під час стиснення?

Якщо стискати воду за кімнатної температури, вона залишиться рідкою до тиску порядку 1 ГПа, при якому її щільність буде близько 1.2 г/см3. Тобто ми збільшимо густину на 20% або, якщо хочете, зменшимо обсяг на 1/6. При вищому тиску рідкої фази не буде, з'являться послідовно лід-VI, лід-VII, лід-X.31 Mar 2018

Рідина надзвичайно важко стиснути механічно, оскільки, на відміну газу, між молекулами дуже мало вільного простору. Тиск, що виробляється на рідина, укладену в посудину, передається без зміни до кожної точки об'єму цієї рідини (Закон Паскаля, справедливий також і для газів).

Її фізичні властивості відрізняються від інших рідин своєю різноманітністю. Поверхневий натяг води неймовірно велике, вода не стискається. При охолодженні вода не набуває компактної ущільненої і більш важкої форми, а навпаки, розширюється і зменшує щільність.

Легко переконатися, що при спробі механічно стиснути воду, не вдається змінити її обсяг. Об `єм води можна змінити збільшуючи чи зменшуючи її температуру. При нагріванні рідина розширюється, при охолодженні стискається. Люди почали використовувати погану стисливість води (олії) в гідравлічних машинах.