Як за старих часів добували сіль?

На континенті добували сіль шляхом випарювання із розсолу води. У Європі найбільш відомими були дві галузі видобутку солі: саксонсько-тюрингська в районі Галле та західна частина Малої Польщі (Величка, Бохня), де добували сіль від часу неоліту. Стародавні люди випарювали воду з розсолу за допомогою керамічних судин.

Промисел солі на Русі, очевидно, сягає початку її вживання у харчовому раціоні наших предків. Сіль використовували також для заготівлі про запас шкур і продуктів харчування: овочів, риби та м'яса. Видобуток кухонної солі здійснювалася трьома способами: ламкою кам'яною солі; виваркою з морської води та розсолів підземних вод.

Усі поклади солі Землі – морського походження. Утворювалися 250 мільйонів років тому у процесі висихання стародавніх морів. Так як клімат у Європі був сухий і спекотний, схожий на сьогоднішній береговий клімат, морська вода густішала і поступово утворилися кристали кам'яної. солі.