Як довго варять яйця?

Курячі яйця круто варимо 10-12 хвилин, перепелині від 4 до 5 хвилин, качині – 12-15 хвилин, гусячі – до 17 хвилин. Курячі яйця некруто варимо 3-5 хвилин, перепелині від 2 до 3 хвилин, гусячі готуємо – до 5 або 6 хвилин. Щоб яйця швидше охолонули і легше чистилися, слід помістити в дуже холодну воду.

Вода не повинна сильно кипіти, щоб білок не став гумовим. Для більшої точності можна класти яйця вже у киплячу воду: тоді яйце круто буде зварено за 10 хвилин, у мішечок – за 6-8 хвилин, некруто – за 5 хвилин.

Не рекомендується варити яйця більше 15ти хвилин, так як яйця втрачають у своїх смакових та корисних якостях. Білок та жовток поступово стають гумовими. Також у них відбувається хімічна реакція, і жовток починає синіти. На цьому фото ближче яйце варилося 20 хвилин, його жовток почав трохи синіти по краю.