Хлібна одиниця (ХЕ, вуглеводна одиниця) – умовна одиниця, розроблена німецькими дієтологами, використовується для приблизної оцінки кількості вуглеводів у продуктах: одна ХЕ дорівнює 10 (без урахування харчових волокон) або 12 грамів (з урахуванням баластових речовин) вуглеводів або 20 (25) г хліба.
За добу в організм людини має надійти приблизно 18-25 хлібних одиниць. Їх доцільно розподілити на шість прийомів їжі: сніданок, обід та вечерю по 3-5 хлібних од., у полуденки – 1-2 хлібні одиниці. Більшість вуглеводсодержащих продуктів має припадати першу половину дня.
Щодобово при цукровому діабеті будь-якого типу можна споживати до 18-24 ХЕ, або до 7 хлібних одиниць за один прийом їжі у всіх продуктах, але залежно від віку, ваги.
Таблиця хлібних одиниць
ПРОДУКТ | = 1ХЕ | |
---|---|---|
Каша будь-яка варена | 2 ст. ложки з гіркою | 50-55 |
Картопля відварена, печена | 1 шт. середня | 55 |
Картопля в мундирі" | 1 шт. | 55 |
Картопляне пюре* (сухий напівфабрикат) | 1 ст. ложка з гіркою | 80 |