Де зародилося виноробство?

Найраніші свідчення виноробства датуються 7 тисячоліттям до н. е. Квеврі (глиняний посуд, який винайшли для ферментації та витримки вина) цього періоду було знайдено в районі Тбілісі, який можна назвати батьківщиною вина Натуральний метод виробництва досі популярний у Грузії.

Близько 7 тисяч років тому вино з'явилося в Месопотамії та на території сучасної Греції, на Кіпрі. Найдавнішу виноробню знайдено у Вірменії, її вік археологи оцінили у 6100-6400 років. Єгиптяни почали масово виготовляти ароматний напій 5 тисяч років тому.

Перші виробництва виникли на Близькому Сході, в Месопотамії, на Кіпрі та Греції. На території Ірану в районі Хаджі-Фіруз, заселеному 7000 років тому, знайшли глечик із залишками речовин, які однозначно вказували на виноградне вино. Він був датований 5400-5000 років. до зв.

Першим виноробом був Ной і про це ясно сказано у Старому Завіті. На Близькому Сході вино вміли робити не лише з винограду, а й із гранатів, фініків та інших фруктів. В Євангелії Ісус Христос перетворював воду на виноа апостол Павло рекомендував пити його з водою від хвороби шлунка.