Де був придуманий хамон?

Хамон (по-іспанськи jamon — «окіст») — національна страва Іспанії, сиров'яна свиняча нога. Для хамона використовуються тільки задні ноги свині, які в'ялять цілком. Передні називають палетами і вважають окремим продуктом.

Кращий хамон в Іспанії – той, що має маркування "Pata negra" або "Bellota". Pata negra («чорна нога») є різновидом хамона іберіко. Це не якийсь окремий сорт чи порода свиней.

Історія хамона почалася понад 2000 тисяч років тому, за часів Римської імперії. На той час у будинках, хоч і існували льохи, але їхніх можливостей явно не вистачало для того, щоб зберегти м'ясо. Крім того, для кочових племен, торговців та армій гостро стояла проблема збереження м'яса на спеку та у походах.