Від 20 ° до 25 ° – кухарські ножі різного профілю. Від 22 ° до 30 ° – мисливські, похідні та туристичні ножі. Від 25 ° до 40 ° – ножі обробні та для важких робіт.
Для звичайних ножів Ви можете використовувати кут між 36° та 40°. Кут заточування для вашого ножа дорівнює половині кута ріжучої кромки (оскільки ніж точиться з двох сторін). Отже, кут заточування японської ножа становить 15° (30°/ 2), інших ножів 18–20°.
Тому основними типами заточування для різних клинків та ножів є:
- Лінзоподібна заточування (Convex grind). …
- Бритовна заточування (hollow grind). …
- Клиноподібна заточування (Flat grind). …
- П'ятигранна заточування (Scandi grind). …
- П'ятигранна заточування з підводами. …
- П'ятигранний клин із підводами. …
- Одностороння заточування (chisel grind).