Як варити жовтий колотий горох?

Якщо час вийшов, а горох здається все ще сухуватим і майже не набряклим – напевно він просто старий. Тоді слід злити воду, залити свіжою та залишити ще ненадовго. Після цього варити горох потрібно від години до півтори, якщо він цілісний, і до години – колотий. Дробленому вистачить трохи більше півгодини.

Якщо попередньо замочити горох, насіння розбухне, стане м'яким, час приготування скоротиться. Цілі горошини будуть варитися 40-60 хвилин, подрібнені – 30-45 хвилин.

Горох, цілий і колотий, що продається в сушеному вигляді. У ньому практично повністю відсутня волога. Якщо його відразу почати варити, складно розрахувати час приготування та необхідну кількість рідини. Якщо ж продукт заздалегідь залити водою, звариться він у кілька разів швидше, що дозволить заощадити час та ресурси.

Співвідношення гороху і води при варінні – 1:3. Якщо вода швидко википіла, то можна долити ще склянка гарячою води. Щоб горох не пригорів на дно каструлі, його варять на невеликому вогні і періодично перемішують.