Як є ягоди кизилу?

Ягоди їстівних сортів кизилу вживають у свіжому вигляді, а також готують із них соки, сиропи, компоти, киселі, варення, повидло, вино, настоянки, лікери, наливки. Кизил також вживають як приправу до рибних та м'ясних страв, використовують у вигляді маринадів.

Кизил можна їсти просто так, у свіжому вигляді, або присипавши з цукром, правда, через кислинку і в'яжучий смак не всім сподобається саме такий варіант. Найчастіше із яскраво-червоних ягід роблять варення. Знадобляться всього-то кизил та цукор, а ще приблизно дві години вільного часу.

Кизил протипоказаний у випадках нервового перезбудження та розладах психіки. Також слід пам'ятати, що у перестиглих ягодах концентрація цукру значно підвищена. Це робить їх споживання небезпечним при схильності до кишкових розладів (через активне бродіння).