У чому різниця між фруктом та ягодою?

Фрукт відрізняється від ягоди в основному розміром, у процесі їжі його не беруть двома пальцями і не кладуть цілком у рот. У деяких мовах поняття «фрукт» не виділяється з поняття «плід», що позначає орган покритонасінних рослин, що містить насіння, що утворилося із зав'язі квітки, незалежно від їстівності та соковитості.

Зате вишня, слива, оливка та абрикос – це не ягоди, а кісточкові плоди (кістянки); навіть суницю, полуницю та малину ботаніки ягодами не вважають, оскільки насіння у цих плодів розташоване не під шкіркою, але в ній (з наукової погляду це многокостянки і многоорешки).

У побуті ягодою, як правило, називають будь-який дрібний м'якотний плід (незалежно від його ботанічної класифікації типу плода та істинності), наприклад смородину, аґрус (ягода), полуницю, суницю, шипшину (хибна ягода), вишню, черешню, малину (костянка) ).

Для більш дорослих дітей підійде таке роз'яснення: фрукти – це їстівні плоди, у яких є насіння. Якщо відокремити плоди від рослини, вона продовжить рости. Овочі ж – це частина рослини, наприклад, листя (салат, селера), коріння (морква, буряк), цибулини (цибуля) і навіть квітки (броколі).