Зазвичай коньяк подають у келиху типу «сніфтер» — пузатом, що різко звужується догори. Келих такої форми зручно тримати в руці, злегка підігріваючи напій. Деякі дегустатори рекомендують замість «сніфтера» використовувати спеціальну коньячну чарку на високій ніжці з вузьким або злегка розкривається верхом.
Це склянка круглої або квадратної форми з товстим дном об'ємом 180 мл.
Класичний келих для коньяку називається сніфтер. Є в нього й інші, щоправда, менш популярні назви: балон, бренді голос, коньяк балон. Так, ці келихи підходять і для бренді. Ви всі не раз бачили такі келихи.
Відповідь на запитання, чим закушують коньяк у пристойному суспільстві, дуже простий – нічим. Відповідно до етикету та правила 3 "С" до коньяку правильно подавати лише каву та сигару (Cafe, Cognac, Cigare). Французи до молодих коньяків віком до 10 років можуть запропонувати паштет чи шоколад.