Навіщо вирощують цибулю сівок?

Цибуля сівок вирощується спеціально для дорощування на садових ділянках. Його садять ранньою весною в борозни, щоб верхівки злегка виступали з грунту. Посадка цибулі сівбою дозволяє прискорити отримання врожаю та збільшити розмір цибулини. Тому садівники Ленінградської області віддають перевагу посадці, а не посіву цибулі.

Ріпчастий цибуля – Одна з найпопулярніших культур. Це пряна приправа, ліки, джерело вітамінів, барвник і навіть ласощі. Вирощування цибулі на городі, дачі, в палісаднику – одне з найзвичніших занять будь-якого городника.

З насіння (чорнушки) цибулі у перший рік отримують цибулясівок або арбажейку – дрібні цибулинки 1-2 см в діаметрі з 2-5 грамовою вагою. На 2 рік із сівка одержують велику цибулину (матку). Маткові цибулини є товарним цибулею. На третій рік, висаджуючи матку, одержують насіння. цибулі, які за колір називають чернушкою.

Сівок – цінний насіннєвий матеріал, від якості якого багато в чому залежить майбутній урожай цибулі-ріпки. Сівок вирощують із насіння – чорнушки. Насіння перед посівом замочити у слабкому розчині марганцівки протягом двох днів при кімнатній температурі, змінюючи воду, або у теплій воді (+40°С) протягом 8 годин.