Навіщо потрібен курт?

Курт дозволяє легше переносити спеку, чудово втамовує не тільки голод, але й спрагу, зберігаючи вологу в організмі, що особливо важливо при подорожі безкрайніми спекотними степами, пустелями, а також при тривалих сходженнях в горах.

Курт має здатність пригнічувати нудоту. Враховуючи це, його рекомендується вживати людям у дорозі, які страждають від заколисування, а також вагітним жінкам. Крім того, продукт напрочуд універсальний. Його можна вживати з хлібом як сир, з пивом як закуску.

Курт можна розвести в гарячій воді та зварити густий суп, його можна їсти як сир із хлібом, використовувати як приправу до овочевого салату, замінюючи солоним сиром сіль, курт чудово підходить до пива. Курт готують не лише у Середній Азії. На Закарпатті схожий сир готують із овечого молока.

Курт готують з овечого, козячого чи коров'ячого молока. На півдні Казахстану – з кобилячого молока, на заході – з верблюжого. Молоко сквашують. Отриманий катик поміщають у мішечок тканини і підвішують у тіні на кілька днів для зціджування сироватки.