Свіжі ягоди брусниці та її сік корисні при авітамінозах, гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку, при підвищеному артеріальному тиску. Напій з брусничним соком застосовують при застуді, загальній слабкості, грипі, головному болі, запорах. Відвар з ягід добре вгамовує спрагу за підвищеної температури.
Брусниця — одна з найкорисніших лісових ягід, яку широко використовують у медицині та кулінарії.Також брусниця протипоказана людям при:
- загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки;
- гастриті з підвищеною кислотністю;
- зниженому артеріальному тиску;
- відновлення після операцій (брусниця розріджує кров).
Напої та страви з брусницею рекомендують дівчатам та жінкам, у яких болючі менструації Рослина зменшує спазми матки та покращує самопочуття. Напої на основі рослинного компонента дозволяють швидко і безпечно зняти запалення сечового міхура, яке у жінок трапляється набагато частіше, ніж у чоловіків.