Де відбувається перетравлення їжі у людини?

Шлунково-кишковий тракт дозволяє організму розщепити їжу до найпростіших сполук, з яких можуть будуватися нові тканини та виходити енергія. Травлення відбувається у всіх відділах шлунково-кишкового тракту — від ротової порожнини до прямої кишки..

Основні місця дії травних ферментів в організмі людини та тварин – це ротова порожнина, шлунок, тонка кишка. Травні ферменти виробляються залізистою тканиною органів травлення: слинні залози, залози шлунка, печінка, підшлункова залоза та залози тонкої кишки.

Перемішування їжі із шлунковим соком сприяє повільне скорочення стінок шлунка. У шлунку їжа затримується на деякий час (3-10 год). Потім вміст шлунка потрапляє у дванадцятипалу кишку (початковий відділ тонкого кишечника). Триває перетравлення їжі у дванадцятипалій кишці.

Перетравлення їжі відбувається під впливом низки речовин — ферментів, які у відокремлюваному в травний канал соку кількох великих залоз. У ротову порожнину відкриваються протоки слинних залоз, що виділяється ними слина змочує ротову порожнину і їжу, сприяє її перемішування та формуванню харчової грудки.