Чому у вершках немає лактози?

ВЖИВАННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ПРИ НЕПЕРЕНОСІМОСТІ ЛАКТОЗИ Не принесуть вираженого дискомфорту жирні (масло, вершки) та ферментовані (сири, йогурти, сир 9%) продукти. Чим вища жирність, тим менший вміст молочного цукру. Без побоювань можна, можливо є і кисломолочні продукти – кефір, ряжанку.

Чи є у вершковому маслі і вершках лактоза? Так, молочний цукор у них присутній, проте його значно менше, ніж у молоці. У вершковому маслі 0,6 г лактози на 100 г продукту. Вміст молочного цукру в вершках зразкове таке – 4,8 г на 100 г.

Традиційний спосіб знизити кількість лактози у молочних продуктах – це ферментування: наприклад, при виготовленні кисломолочних продуктів – сквашуванні – або при дозрівання сиру лактоза природним чином розпадається, оскільки при додаванні закваски, бактерії харчуються саме молочним цукром.