Чому реакція зі спиртовим розчином йоду є якісною на крохмаль?

Характерною якісною реакцією на крохмаль є його з йодом. При взаємодії йоду з крохмалем утворюється з'єднання включення (клатрат). Клатрат – це комплексна сполука, в якій частинки однієї речовини («молекули-гості») впроваджуються в кристалічну структуру «молекул-господарів». May 18, 2014

Крохмаль при взаємодії з розчином йоду дає синє фарбування. Цю реакцію відкрили у 1814 році Жан-Жак Колен та Анрі-Франсуа Готьє де Клобрі. При нагріванні це фарбування зникає, а при охолодження знову з'являється.

Додаючи простий йод в крохмальВи помітите, що краплі на порошку забарвлюються в синій або навіть фіолетовий колір. Таким чином, цей хімічний експеримент допоможе розпізнати неякісні мед або сир, в яких є багато крохмалю.

Оцукрювання – це процес повного розщеплення розрідженого крохмалю амілолітичними ферментами на мальтозу та декстрини. Для визначення повного розщеплення молекули крохмалю (повного оцукрювання) застосовують розчин йоду.