Назва «фріт» походить від прізвища одного підприємливого бельгійця Frite. Саме він у 1861 році став на вулиці продавати картоплю, обсмажену в олії. Звідки ж зв'язок із Францією? Під час Першої світової війни американських солдатів пригощали картоплею фрі франкомовні бельгійські солдати.
Все пояснюється дуже просто. Звичай обсмажувати скибочки овочів у киплячому жирі прийшов із Франції. Овочі, в тому числі і картопля, там обсмажували у фритюрі, ось від нього і походить їхня назва.фрі». Фрітюр (friture) перекладається з французької як «смаження, топлена олія або жир».
French fries або просто fries – назва цього продукту США. У Великій Британії, Ірландії та Ізраїлі картоплю фрі називають "чіпси" (chips). У Польщі відома суміш «картоплі фрі» та «картоплі по-сільськи» у майонезі.
Картопля фрі | |
---|---|
фр. Frite | |
Входить у національні кухні | |
Бельгійська | |
Країна походження | Бельгія Франція |