Чи можна у грубці закривати піддувало?

Якщо піддувало закрити, дим у грубці рухається повільніше, віддає їй більше тепла, але з іншого боку горіння відбувається при поганому доступі кисню, утворюється більше чадного газу, тобто частина вуглецю окислюється не повністю і хімічна енергія перетворюється на теплову менш ефективно.

– якщо печі є піддувало (Дверцята під топкою для подачі повітря), то на час розпалювання його треба відкрити. І найголовніше! Не можна закривати заслінку на димарі, поки дрова не прогоріли повністю. Якщо на вугіллі ще мерехтять сині вогники – значить вони ще не прогоріли.

Не поспішай із закриттям заслінки. Найбезпечніший момент для її закриття – це коли вугілля вже не палає і повністю потемніло. Після закриття Пічні двері на це піде приблизно 20 хвилин.

Коли розпалювання виконано, потрібно трохи відкрити піддувало. Топкові дверцята закривати відразу щільно не рекомендується, оскільки існує висока ймовірність осідання кіптяви.