Чи можна отруїтися простроченими консервами?

Термін зберігання. Консерви, термін придатності яких минув, підлягають знищенню. Якщо ви купили у магазині консерви із минулим терміном зберігання, можна, можливо вимагати повернення грошей чи заміни банки. Не ризикуйте вживати в їжу прострочені консерви: не така велика втрата банки, що залежалася, як страшні можливі наслідки.

Зіпсовані молочні продукти, м'ясо та домашні консерви містять токсин Clostridium botulinum, який провокує ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання. Зацвілі продукти глибоко вражені грибком, тому зрізання зіпсованих частин з овочів, фруктів, сиру чи хліба не захистить від ризику отруєння.

Якщо з'їсти продукт відразу після закінчення терміну придатності, здебільшого нічого страшного не станеться. А ось у швидкопсувних продуктах після закінчення терміну придатності заводяться цвіль і мікроби. Цвіль особливо небезпечна: вона виділяє токсичні речовини, здатні викликати різні хвороби, включаючи рак.