Історія запіканки: де і коли вигадали цей смачний делікатес?

Запіканка – це страва, яка була придумана в давнину і широко поширилася по всьому світу. Незважаючи на те, що існують різні версії про походження запіканки, більшість дослідників сходяться на думці, що вона набула своєї популярності завдяки простоті приготування та смаку.

Одна з версій про походження запіканки пов'язана з Грецією, де її приготування було звичною справою місцевих жителів ще в античні часи. Спочатку запіканка складалася з м'яса, сиру, овочів та яєць, які змішувалися разом та запікалися у печі. Така страва була дуже популярною серед старих греків, і перекочувала на територію Римської імперії.

Також є версія про походження запіканки, пов'язана з Німеччиною. У середні віки, коли виникла потреба у простій, але поживній страві, на зміну складним кулінарним процесам прийшли запіканки. Простота приготування та доступність інгредієнтів зробили цю страву дуже популярною серед німецьких селян та міщан. Вони запікали шари хліба, м'яса та овочів, щоб отримати ситну та смачну страву.

МісцеКраїнаМісто
ФранціяФранціяПариж
НімеччинаНімеччинаБерлін
ІталіяІталіяРим
РосіяРосіяМосква

Як правильно їсти запіканку?

Свіжоприготовану запіканку не слід їсти відразу ж. Потримайте її в холодильнику і подавайте до столу в охолодженому вигляді – це дозволить по-справжньому зрозуміти її характер! Збережена копія

Чим корисна запіканка?

Вони низькокалорійні, покращують травлення та підвищують метаболізм, містять багато клітковини, бета-каротин, вітаміни групи В, вітаміни А, С, D, К, Е, РР, Н, кальцій, калій, залізо, магній, фосфор, йод та цинк.

Чи можна їсти сирну запіканку на вечерю?

Сирно-гарбузова запіканка може бути подана до столу як десерт, сніданок або вечеря. Гарбуз та мак прикрасять сирну запіканку і додадуть їй додатковий аромат.