Навіщо потрібна жовч?

Жовч здійснює такі функції: активації панкреатичних та кишкових ферментів; участь у гідролізі та всмоктуванні; участь в асиміляції жиророзчинних вітамінів, холестерину, солей кальцію.Nov 8, 2019

У дванадцятипалій кишці (перший відділ тонкого кишечника) жовч деактивує пепсини, допомагає всмоктуванню тригліцеридів, розчиняє та сприяє всмоктуванню жирів та жиророзчинних вітамінів. Але секрет, що розглядається, впливає не тільки на жири. Він сприяє посиленню гідролізу та засвоєння білків та вуглеводів.

ГІППОКРАТ ЖОВЧІ, АБО НАВІЩО НАМ ЖОВЧ? Жовч виробляється печінкою і є, з одного боку, емульгатором (розчинником) жирів, а з іншого – тим очищаючим середовищем, за допомогою якого печінка і наш організм позбавляється непотрібних нам речовин – токсинів (холестерин, антибіотики, важкі метали, гормони, алкоголь).

Основні функції жовчі та жовчного міхура Жовч – це продукт секреції гепатоцитів (клітин печінки), необхідний для травлення жирів, правильного засвоєння білків, вуглеводів, жиророзчинних вітамінів.