Звідки береться ваніль: історія походження та способи вирощування

Ваніль – Одна з найпопулярніших і дорогих спецій у світі. Вона є основним інгредієнтом для приготування різних солодощів, а також використовується у парфумерії та косметиці. Але звідки береться ця ароматна та смачна спеція?

Ваніль походить з рослини, званої ваніллю. Це ліана, яка росте у тропічних лісах Центральної та Південної Америки, а також на Мадагаскарі та інших островах в Індійському океані. Ванільний кущ може досягати 30 метрів завдовжки і при цьому приносити врожай протягом десяти років.

Для отримання ванільних стручків сировину збирають вручну. Коли рослина цвіте, її квітки запилюються спеціальним бджолиним видом, який живе лише у цих регіонах. Потім плоди залишають на рослині доти, доки вони не дозріють. Ванільні стручки, як тільки вони дозрівають, збираються та проходять спеціальну обробку, яка включає скручування та ферментацію, щоб отримати остаточний продукт – ваніль.

Звідки береться ваніль
КраїнаРегіонОпис
МадагаскарАфрикаНайбільший виробник ванілі у світі. Ванільний експорт Мадагаскару становить близько 80% світового виробництва.
МексикаПівнічна АмерикаІсторично перша країна, де було відкрито та використано ваніль.
ТаїтіТихий океанВиробляє специфічний сорт ванілі з ароматом тютюну та фруктів.
Коморські островиАфрикаВідомі своєю органічною ваніллю, яка вирощується без використання хімічних добрив та пестицидів.

Звідки беруть ванілін?

Ванілін міститься у вигляді глікозиду в плодах і листі рослин роду Ваніль (Vanilla) сімейства Орхідні (Orchidaceae) і є основним компонентом екстракту ванілі. Натуральний екстракт ванілі – це фільтрована настоянка бобів ванілі на розчині етанолу у воді.

Звідки береться запах ванілі?

Ваніль – це рослина, що дає плоди у вигляді стручків. Ванілін – це ароматична речовина, що становить лише 2% маси висушеного насіння рослини, є продуктом нафтохімічної переробки. Найменша кількість речовини є в оливковій олії, малині, лічі. Характерний запах ваніліну дає ефірну олію..

Де і як росте ваніль?

Ваніль – пряність родом із Центральної Америки – зростає на кучерявих ліанах орхідей. З давніх-давен мексиканські аборигени Мексики займалися збором ванільних стручків з метою їх подальшого додавання в напої з шоколадного дерева.

Як робиться ваніль?

На першому етапі незрілі плоди збирають і занурюють на 20 секунд гарячу воду (80-85 ° C), здійснюючи таким чином своєрідне короткочасне бланшування. Потім відбувається ферментація плодів за температури 60 °C протягом тижня. Тільки після ферментації ваніль набуває характерного аромату і коричневого кольору.