Де використовують фруктозу?

Фруктоза широко застосовується у напоях (газованих, спортивних, низькокалорійних тощо), заморожених десертах, випічці, консервованих фруктах, шоколаді, цукерках та молочних продуктах. Завдяки хорошій розчинності в етанолі вона застосовується у солодких лікерах.

Факт: фруктоза може бути корисною лише у дуже невеликих кількостях і разом із глюкозою. Заміна цукру у продуктах та напоях на фруктозу не допомагає зробити їх здоровішими. Краще віддавати перевагу продуктам із цукром, але його добове споживання не повинно перевищувати 25-40 грам.

Це відбувається у печінці. Проте орган не в змозі переробити велику кількість фруктози. Якщо її занадто багато в раціоні, надлишок перетворюється на тригліцериди. Ці речовини мають негативні наслідки для здоров'я: збільшують ризик ожиріння, формування жирної печінки тощо.

Відповідає Людмила Каськова, головний технолог ДК Pudoff: Цукор можна, можливо замінювати фруктозою у будь-яких видах випічки та десертах. Оскільки фруктоза солодше цукру в 1,7 разів, то її потрібно використовувати у меншій кількості. На якість десертів така заміна не вплине.