Як виміряти градус у Наливці?

Робиться це так: наливаєте настоянку в ложку та підпалюєте рідину. Вона горітиме, якщо концентрація спирту в ній вища за 40%. Якщо нижче – полум'я в ложці не буде. Для визначення точної цифри знадобиться інструмент – ареометр (виномір, цукромір, спиртометр).

В теперішню мить фортеця вимірюють за допомогою спиртоміра. До поширення цього приладу (у XIX столітті) застосовувалися різноманітні способи, включаючи відпал та його англосаксонський варіант, пруф.

Наливка – Солодка фруктово-ягідна настоянка. Фортеця – 18-20%, об'ємна цукристість – 28-40%. Виробляється із спиртованих соків та настоїв свіжих фруктів та ягід, цукрового сиропу, ректифікованого спирту, лимонної кислоти та пом'якшеної води.

Для зниження концентрації слід додати готову фруктову настоянку (лікер) спирт або горілку, тоді фортеця збільшиться. Інший варіант – розбавити водою або (і) цукром, фортеця знизиться. Молочні, яєчні та кавові напої бажано розбавляти лише спиртом (горілкою).