У чому користь ягід кизилу?

Ягоди кизилу корисні при порушеннях обміну речовин, подагрі, шкірних захворюваннях; вони прискорюють процес очищення організму від продуктів метаболізму, сприяючи виведенню сечової та щавлевої кислоти. Сушені та свіжі плоди кизила застосовуються при грипі, ангіні, рахіті, кору та застуді.

Кизил протипоказаний у випадках нервового перезбудження та розладах психіки. Також слід пам'ятати, що у перестиглих ягодах концентрація цукру значно підвищена. Це робить їх споживання небезпечним при схильності до кишкових розладів (через активне бродіння).

При тяжкому перебігу захворювання кизил вживають перед їжею, але не більше трьох порцій у день та з кісточкою. Не хвилюйтеся – вони розчиняться в шлунку, благотворно вплинув на шлунково-кишковий тракт. Пацієнтам з гемороєм корисно приймати ванни та пити відвари з плодів цієї рослини.

Ягоди кизила рекомендують при подагрі, недокрів'ї, геморої, дизентерії, тифі, шлунково-кишкових захворюваннях, артриті та шкірних хворобах. Кизил має жовчогінну, сечогінну, протицинготну, бактерицидну жарознижувальну та протизапальну дію.