Які захворювання спричинюють патогенні мікроорганізми?

Типові хвороби, спричинені бактеріями, – це запалення середнього вуха, пневмонія, кашлюк, туберкульоз чи діарея, пов'язана із вживанням інфікованих продуктів харчування

Виділені мікроорганізми та збудники: патогенні ентеробактерії – сальмонели та шигели; умовно-патогенні мікроорганізми (УПМО) – ентеробактерії, які неферментують грамнегативні бактерії, стафілококи, ентерококи, гриби.

Деякі мікроорганізми викликають псування сільськогосподарської продукції, збіднюють ґрунт азотом, викликають забруднення водойм, накопичення в продуктах харчування отруйних речовин (наприклад, мікробних токсинів). Мікроорганізми відрізняються гарною пристосовністю до дії факторів довкілля.

Умовнопатогенна флора – це мікроорганізми, які є у людини в помірних кількостях. Однак за певних умов їх кількість збільшується та перевищує допустиму норму, що призводить до відповідних захворювань.